Komeet pionier Philae voltooit zijn hoofddoel voor in winterslaap te gaan

philae02

De Rosetta lander Philae heeft alle wetenschappelijke hoofdopdrachten uitgevoerd na ongeveer 57 uur op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

De lander is er tevens in geslaagd in het oppervlak van de komeet boren, samen met de resultaten van de wetenschappelijke instrumenten ROLIS, COSAC, Ptolemy, SD2 en CONSERT is de missie geslaagd.

De verkenner is nu in een soort winterslaap omdat hij in de schaduw van een rots staat en daarom de zonnepanelen niet voldoende energie kunnen produceren om verder te werken.

In de komende maanden komt de komeet dichter bij de zon en de ingenieurs hopen dat dan de accu weer voldoende kan opladen voor nog wat meer onderzoek.

 

 

philae03

Ondertussen blijft Rosetta rond de komeet draaien en is terug gedaald tot een baan van 30 km.

Op 6 december zal de orbiter afdalen tot een hoogte van 20 km om zo de komeet beter te kunnen bestuderen als ze actiever wordt in de buurt van de zon met de dichtste passage van de zon op 13 augustus 2015.

In de volgende maanden zal Rosetta ook enkele gewaagde passages tot op een afstand van 8 km van het centrum van de komeet uitvoeren om zo betere en meer gedetailleerde gegevens van de komeet te verzamelen.

De korte en lange termijn veranderingen die de komeet ondergaat zullen helpen om DE VRAGEN: ‘Hoe is het zonnestelsel ontstaan en geëvolueerd’  te beantwoorden.

Ook de vragen ‘hoe werkt een komeet, welke rol speelde kometen in de evolutie van de planeten, komt het water op aarde van de kometen of misschien zelfs is het leven op onze thuiswereld afkomstig van kometen?