Komeet ISON

[important] Zoals iedereen nu wel weet is komeet ISON voor het grootste gedeelte verdampt. Het is afwachten hoe ze uit haar avontuur met de zon is geraakt. Waarnemen zit er helaas niet meer in. Toch niet met onze middelen. Indien er meer nieuws komt van bijvoorbeeld de NASA, laten we dit zeker weten. [/important]

UPDATE ISON 28/11/2013

Terwijl ISON de zon alsmaar nadert, willen we deze mooie beelden toch ook nog even laten zien. Ze zijn gemaakt door de STEREO satelliet van de NASA, die dient om de zon te observeren. Op 20 november kwam ISON in het vizier van STEREO. Verder naar rechts zien we Mercurius, komeet ENCKE en de Aarde. Wat in deze beelden vooral opvalt, is de beweging van de staart. Deze wordt veroorzaakt door de zonnewind, duidelijk zichtbaar in beeld. Wil je de huidige positie kennen van ISON, dan kan je dit nog steeds bekijken op onze nieuwspagina.

Image Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC

Image Credit: Karl Battams/NASA/STEREO/CIOC

UPDATE ISON 18/11/2013

Komeet ISON heeft ondertussen al vele miljarden kilometers gereisd, maar het is bijna zover. Het moment van de waarheid komt in zicht. Op 28 november komt de komeet op haar dichtste punt bij de zon, namelijk ongeveer 1,2 miljoen kilometer. Dat is dicht genoeg om de komeet zo te verwarmen dat ze enorme hoeveelheden gas en stof zal afstoten. Het is echter ook dicht genoeg om mogelijk te verbrokkelen in verschillende kleinere stukken. Want de aantrekkingskracht van de zon speelt ook mee in dit verhaal natuurlijk. En als je te kort bij de zon komt, kan het ook wel eens verkeerd aflopen. Tot die tijd genieten we van de beelden die uit alle windstreken toestromen. Maar we hoeven het niet zo ver van huis te gaan zoeken. Hoewel, de onderstaande foto mag dan in Luik genomen zijn, het toestel dat daarvoor dienst deed staat wel in het La Silla observatorium in Chili. De 60 cm telescoop, met de toch wel bijzondere naam TRAPPIST, legde deze prachtige foto vast op 15 november 2013.

Credit: TRAPPIST/E. Jehin/ESO

Credit: TRAPPIST/E. Jehin/ESO

De komeet is nu zichtbaar met een verrekijker. Je moet er wel vroeg voor opstaan natuurlijk. Meer info hierover vind je op onze homepagina. We tellen nu dus af naar het moment dat we ISON hopelijk terug aan de hemel zien verschijnen. We houden je op de hoogte.

Credit: E. Jehin/ESO

Credit: E. Jehin/ESO

 

Eerdere situatie:

De wetenschappelijke neuzen blijven tot nu toe nog steeds in dezelfde richting wijzen: komeet ISON wordt (hoogst waarschijnlijk) de komeet van de eeuw. Op de foto, genomen door de Hubble Space Telescope op 10 april, zien we dat de komeet al enorm veel stof afstoot als gevolg  van het opwarmen van het oppervlak door de zon. Nochtans bevindt de komeet zich op dat moment nog steeds iets korter bij de zon dan de planeet Jupiter. Natuurlijk is de komeet nog lang niet zichtbaar voor het blote oog. Maar de komende maanden zal ISON enkel aan helderheid winnen.

foto: nasa

foto: nasa

Indien de komeet haar passage langs de zon overleeft, gaan we waarschijnlijk een nooit eerder vertoond schouwspel te zien krijgen. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Natuurlijk laten we dit niet aan ons voorbij gaan en zullen we hier de nodige aandacht aan besteden. Indien er zich nieuwe feiten voordoen, laten we dit hier ook weten. Maar voorlopig zet ISON haar reis ‘rustig’ verder door ons zonnestelsel. In het najaar hopen we iedereen te laten genieten van deze ‘komeet van de eeuw’.

Komeet Ison en de Zon

  [important] http://www.solarsystemscope.com/ison/ via deze link kan je de baan van de komeet interactief volgen. [/important]   Op weg naar de Zon Komeet C/2012 S1 ISON is op weg naar de zon, op 28 november zal de komeet door zijn perihelium gaan, op slechts 1,2 miljoen km afstand van de zon. Waarnemingen  (o.a. het Belgische TRAPPIST telescoop), tonen dat de  komeet afgelopen …

Geef een reactie