(Geen titel)

De Sterrenhemel in juli

Een heldere sterrenhemel is een constant veranderend display van fascinerende objecten — sterren, sterrenstelsels, en heldere planeten, de maan, en soms speciale gebeurtenissen zoals vallende sterren. Om de nachtelijke hemel te bewonderen heb je geen speciale instrumenten nodig, maar een sterrenkaart voor ieder moment van het jaar is wel handig.

Je kan deze sterrenkaart met bijhorende uitleg (op de achterzijde) bestellen via info@ecns.be (12€ excl. verzending) info@ecns.be

Een verrekijker of een goede beginners telescoop kunnen sommige ervaringen verbeteren en je dingen laten zien die je met het blote oog niet kan observeren. Ook een app zoals Stellarium kan het waarnemen vergemakkelijken.

Het ECNS kan een één avond workshop organiseren, bij voldoende gegadigden, over het gebruik van de applicatie Stellarium .Workshop Stellarium

WAT KAN JE DEZE MAAND ZIEN

De Maan

Zondag 5 juli 2020 06:44 Volle maan
Maandag 13 juli 2020 01:31 Laatste kwartier
Maandag 20 juli 2020 19:33 Nieuwe maan
Maandag 27 juli 2020 14:33 Eerste kwartier

De maan over de periode van een maand.

De planeten (zichtbaar met het blote oog)

Mercurius is het best zichtbaar aan de ochtendhemel in de tweede helft van de maand. De grootste westelijke elongatie (hoekafstand tot de zon) is 20.1° op 22 juli.

Venus is in de ochtend zichtbaar en tegen het einde van de maan komt Venus meer dan 3 uur vóór de zon op. De Maan en de ster Aldebaran staan op 17 juli mooi samen met de planeet Venus.

Mars is nu een ochtendplaneet. De Maan staat op 12 juli dicht bij de planeet. De planeet is tegen het einde van de maand zeer helder Mag. –1.1 en en 14.5 boogseconden in diameter.

Jupiter en Saturnus staan dicht bij elkaar aan de nachtelijke hemel. In het begin van de maand komt Jupiter in het zuidoosten op om 22:42 uur. Saturnus volgt een klein kwartiertje later. Op het einde van de maand staan de twee de ganse nacht laag aan de hemel tussen het zuidoosten en zuidwesten. Jupiter is zeer helder (magnitude -2,75) en dus een duidelijk zichtbaar object. Saturnus staat links t.o.v. Jupiter en is iets minder helder maar wel zeer goed zichtbaar (magnitude +0,13).

Sterrenhemel richting noorden

Het meest markante sterrenbeeld aan de noordelijk sterrenhemel is de Grote Beer. Het is in elk geval een van de bekendste sterrenbeelden en in juli staat de steelpan in het noordwesten.

In de knik van het steeltje staat de ster Mizar. Met een verrekijker is goed te zien dat Mizar een dubbelster is. Vlak daarbij staat Alcor.

Als we denkbeeldig de lijn van de buitenste twee heldere sterren van de Grote Beer ongeveer 4,5 keer verlengen dan komen we uit bij de Poolster, de helderste ster van het sterrenbeeld de Kleine Beer.

De Grote – en Kleine Beer zijn beiden circumpolaire sterrenbeelden, dat wil zeggen: beiden zijn het gehele jaar zichtbaar.

Ten oosten van de kleine beer is een sterrenbeeld te zien in de vorm van een huisje: Cepheus.

Onder Cepheus kan je het W vormige sterrenbeeld Cassiopeia vinden en nog lager aan de horizon het sterrenbeeld Andromeda met, als je goed kijkt (of een verrekijker gebruikt), het Andromeda sterrenstelsel

Boven de Kleine Beer staat het sterrenbeeld de Draak en rechts daarvan de Zwaan.

Sterrenhemel richting oosten

In het oosten staan drie heldere sterren hoog boven de horizon: Deneb, Wega en Altair. Deze drie sterren vormen de zogeheten zomerdriehoek en leiden naar de sterrenbeelden de Zwaan, de Lier en de Arend.

De Zwaan ligt midden in de Melkweg en daarom is gewoon wat ‘surfen’, of liever sterhoppen met de verrekijker al een leuke ervaring die heel wat fraaie objecten en dichte sterrenvelden oplevert.

De Lier is een klein sterrenbeeld en staat boven de Zwaan. De heldere ster Vega of Wega kan je niet missen en het kleine scheefgetrokken vierkant daaronder evenmin.

In het zuidoosten staat het sterrenbeeld de Arend.

Laag in het oosten is het grote vierkant van het sterrenbeeld Pegasus zichtbaar met aan een hoek (richting noordoosten) het sterrenbeeld Andromeda.

Sterrenhemel richting zuiden

Laag boven de zuidelijke horizon rijst een eigenaardige klauw met drie tenen. De heldere ster in de voet is Antares van het sterrenbeeld Schorpioen.

Aan de zuidoostelijke horizon zien we enkele sterren van het sterrenbeeld de Schutter. Vrij zicht en een transparante lucht is wel wenselijk om iets van het sterrenbeeld te zien. In de Schutter ligt het centrum van de Melkweg en het is de moeite om het gebied af te speuren met een verrekijker.

Hoog in het zuiden is het sterrenbeeld Lier zichtbaar met de zeer heldere ster Vega. Naast de lier (richting zuidwesten) staat Hercules. Tussen dit sterrenbeeld en de Ossenhoeder, verder richting het westen, staat een kleine, doch opvallende boog van sterren: De Noorderkroon.

Tussen Hercules en de Schorpioen staat het sterrenbeeld Slangendrager met de Slang.

Sterrenhemel richting Westen

Het sterrenbeeld Ossenhoeder staat pal in het westen. Dit sterrenbeeld is gemakkelijk te herkennen aan de vorm die wat op een vlieger lijkt. Arcturus is de helderste ster van dit sterrenbeeld. De ster kan eenvoudig gevonden worden door de boog van het steeltje van de Grote Beer te verlengen.

Boven de Ossenhoeder staat het sterrenbeeld Noorderkroon en nog meer naar het zenit Hercules.

In het noordwesten staat de Grote Beer met daarboven de Kleine Beer en daartussen de draak die omhoog kronkelt tot aan het zenit.

Boven het zuidwesten zien we de Slangendrager en de Slang.

Sterrenhemel in het zenit (boven je hoofd)

Het zenit is ook deze maand vrij leeg. De sterrenbeelden Hercules, Draak, Lier en Zwaan omcirkelen het zenit.

Bijzondere gebeurtenissen in juli

zondag 5 juli

Jupiter en Saturnus in samenstand met de Maan

zondag 12 juli

Even voor zonsopkomst, 03u30 komen Venus en Aldebaran boven de oost – noordoostelijke horizon. Ze staan dan op minder dan 1° van elkaar.

woensdag 22 juli

Mercurius staat vandaag, vanaf de Aarde gezien, het verst van de Zon. De grootste westelijke elongatie (hoekafstand tot de zon) is 20.1° op 22 juli. Vlak voor zonsopkomst in het noordoosten 

woensdag 29 juli

De Melkweg loopt deze nacht tegen 03u00 van het zuidwesten via het zenit naar het noordoosten. Zorg dat je geen last van lichtvervuiling hebt om zo de Melkweg over het ganse firmament te kunnen aanschouwen.

Veel kijkplezier