Venusovergang

In de vroege uurtjes van woensdag 6 juni zal de planeet Venus, gezien vanaf de aarde, voor de zon door schuiven. Je kunt dit het best vergelijken met een zonsverduistering. Dan staat de maan tussen de aarde en de zon. De zon is weliswaar veel groter dan de maan, maar omdat deze laatste veel korter bij staat, lijkt ze schijnbaar zowat even groot als de zon.

 

 

 

 

 

 

Venus is veel groter dan de maan, maar staat ook weer veel verder weg van de aarde. Daarom is er ook geen sprake van een zonsverduistering maar wel een overgang, ook wel transitie genoemd. Venus is dan te zien als een schijfje dat langzaam voor de zon door schuift. Deze overgang begint al kort na middernacht. Natuurlijk liggen we dan nog allemaal lekker onder de dekens, maar eens de zon opkomt, kunnen we genieten van dit zeldzame verschijnsel.

Nu of nooit
Op 6 juni is de zon al zeer vroeg van de partij. Ongeveer twee weken later vindt trouwens de zomerzonnewende plaats en beleven we de langste dag van het jaar. Dus je staat op tijd op of je  laat het allemaal aan je voorbij gaan. Dan behoor je waarschijnlijk bij de grote meerderheid van de Belgen die nooit een Venusovergang hebben gezien, laat staan er nog ooit één zullen beleven.

Voor de volgende overgang moet je namelijk wachten tot 10 december 2117! En dan zal je ook nog het vliegtuig moeten nemen, want deze overgang is niet zichtbaar in Europa. De volgende Venusovergang die je wel in België kan zien vindt plaats op 8 december 2125… Simpel gezegd: Word je geboren op 6 juni om 7 uur ’s morgens, dan heb je net pech gehad en zal je nooit kunnen zeggen: “Ik was er bij”!

Koffiekoeken op de Steen
Het ECNS laat deze zeer uitzonderlijke gebeurtenis natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. In de ochtend van 6 juni gaan we jullie laten genieten van het zicht door onze telescopen. Ook zullen we een woordje uitleg geven over de Venusovergang en waarom deze gebeurtenis een belangrijk gegeven is geweest doorheen de geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En waar kan je deze overgang beter gade slaan dan op het dakterras van De Steen in het centrum van Bocholt. Met een prachtig zicht over de daken zal je de zon zien opkomen en kan je de Venusovergang bewonderen. En mocht je van dit alles honger krijgen, geen nood, wij voorzien in koffiekoeken, koffie, thee…. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tussenstop naar je werk of school
Houd onze website in de gaten. Praktische informatie volgt nog. Maar als je kan komen, doe het dan! Zelfs indien je moet gaan werken of naar school toe gaan kan je de overgang komen bekijken. Dit kan je zien vanaf zonsopgang om 05.31 u. Om 06.55 u is het allemaal voorbij. Maar je mag altijd nog wat blijven hangen, een koffietje drinken en genieten van het uitzicht over Bocholt. Daarna kan je alsnog naar je werk of school gaan. En dan zal je tenminste kunnen zeggen: Ik was er bij!!!

Geschiedenis
Wil je meer weten over de Venusovergangen doorheen de geschiedenis, lees dan hier verder.

Let op: kijk nooit rechtstreeks naar de zon. Ook niet met een verrekijker of telescoop. Gebruik speciale eclipsbrilletjes die je ogen beschermen.

3 reacties

3 pings

    • Mirandolle op 6 mei, 2012 om 13:56
    • Reageer

    Beste Chris
    We geven ons graag op voor 6 juni met 2 personen voor het bekijken van Venus voor de zon
    Gr
    Michiel en Josephina Mirandolle  

    • Herman Lemmens op 7 mei, 2012 om 10:45
    • Reageer

    Beste Chris
    We geven ons graag op voor 6 juni met 3 personen voor het bekijken van Venus voor de zon
    Groet
    Herman-Irma-Els

    • Heynickx Rik op 19 mei, 2012 om 15:58
    • Reageer

    Hallo,

    Graag wil Rik Heynickx zich inschrijven voor de Venusovergang van 6 juni 2012. Voor 1 persoon dus…

    MVG Kim Heynickx

  1. […] 6 juni: Venusovergang […]

  2. […] langzaam voor de zon schuiven net zoals de maan voor de zon schuift bij een zonsverduistering. Hier  lees je meer over de Venusovergang. Feit blijft dat dit je laatste kans is om dit schouwspel door […]

  3. […] kijker zetten. De leerlingen van het St-Augustinusinstituut in Bree stonden ons andermaal bij (zie Venusovergang) met hun zelfgemaakte Dobson. En ze lieten duidelijk zien dat zelfbouw niet hetzelfde is als minder […]

Geef een reactie