[important]
http://www.solarsystemscope.com/ison/
via deze link kan je de baan van de komeet interactief volgen.[/important]
Op weg naar de Zon
Komeet C/2012 S1 ISON is op weg naar de zon, op 28 november zal de komeet door zijn perihelium gaan, op slechts 1,2 miljoen km afstand van de zon. Waarnemingen (o.a. het Belgische TRAPPIST telescoop), tonen dat de komeet afgelopen tijd uur meer gassen vrij laat en daardoor is de helderheid toegenomen.
De komeet is bijna met het blote oog zichtbaar, maar staat nu zeer dicht bij de zon (vanop de aarde gezien).
Trappist heeft de komeet gevolgd sinds midden oktober gebruik makend van speciale filters die de verschillende gassen (die uitgestoten worden) kunnen isoleren. Om zo de chemische samenstelling van de komeet te bepalen.
Tijdens deze waarnemingen was er op 14 november een gigantische uitbarsting op de komeet die de hoeveelheid gas en stof vertienvoudigde. Na maanden van rustige activiteit is de komeet eindelijk wakker geworden. De komeet ISON is nu reeds met een kleine verrekijker zichtbaar en hopelijk zal hij in december zorgen voor een waar spektakel aan onze nachtelijke hemel, MAAR met kometen weet je nooit
Duitse onderzoekers denken dat er twee of meer stukken afgebroken zijn van de kern van komeet ISON. Dat zien ze aan de veranderingen van de coma (wolk van stof en gas rond de komeetkern) van de komeet, die nu twee duidelijke ‘bogen’ vertoont (zie foto onderaan). Dit zou de oorzaak kunnen zijn van opvallende helderheidstoename na 14 november.
Via de website van de Comet ISON Observing Campaign wordt sceptisch gereageerd. Karl Battams (komeet specialist) schrijft dat boogvormige structuren in de coma van een komeet op afbrokkelen kan wijzen, maar dat dergelijke boogvormen meestal niet zo symmetrisch zijn als bij komeet ISON. Volgens hem kunnen de structuren ook het gevolg zijn van een plaatselijke toename in de stof en gasuitstoot van de komeet. Een andere mogelijkheid is dat de bogen zijn ontstaan als een reactie op een van de recente grote uitbarstingen van de zon.
Hier onder nog enkele beelden van de komeet na de uitbarsting.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.