850 jaar Bocholt: dat moet gevierd worden. En dat doen tal van verenigingen, organisaties en individuen op 29 juli, ieder op zijn of haar manier, maar wel allemaal met hun eigen unieke karakter. En samen maken we er één gezellige boel van die dag. Het enige waar we allemaal op wachten is dat jij die dag ook door de straten van Bocholt zult ‘zwerven’ en kan ontdekken wat iedereen te bieden heeft. Het ECNS zal je alvast dingen laten ontdekken die je niet iedere dag ziet: de wereld van de micro- en de macrokosmos…
De Macrokosmos
Moeten we het nog zeggen: Onze telescopen zijn ook weer van de partij. De laatste keer dat we je wilden laten genieten van een blik door onze ’tubes’ viel het jammer genoeg (letterlijk) in het water. De Venusovergang was enkel te zien op het grote scherm en zelfs om naar de omgeving te kijken was het veel te grauw. Hopelijk krijgen we op 29 juli beter weer voorgeschoteld. En als het zonnetje er dan is kan je de zon eens van dichterbij bekijken. Met een zonnemaximum in het verschieten hopen we wat zonnevlekken te kunnen zien. Maar je kan die dag ook een eclipsbrilletje kopen. Op die manier kan je altijd profiteren om naar de zon te kijken wanneer het je uitkomt en er eens geen wolken zijn natuurlijk. Ook kan je op onze stand speciale folie kopen om bijvoorbeeld je verrekijker te voorzien van een zonnefilter. Let op: kijk nooit rechtstreeks naar de zon! Niet met het blote oog maar ook niet door een instrument zoals een telescoop of verrekijker. Zorg ook steeds dat je filter stevig vast zit, zodat deze er niet per ongeluk af valt en alsnog schade toebrengen aan je ogen. We geven je ook de kans om je eigen zonnewijzer te maken. Zo leer je die dag weer iets meer over de Macrokosmos.
De Microkosmos
In samenwerking met het Natuur- en Milieucentrum van Weert, Natuurpunt Bocholt en met steun van de gemeente Bocholt geeft het ECNS op 29 juli het startschot voor het aspect ‘Natuur’. Zo gaan we die andere kosmos eens dichterbij halen: de microkosmos. We stellen verschillende stereomicroscopen op. Zo kan je tal van insecten eens van dichterbij bekijken.
We doen hierbij ook een oproep naar de kids toe. Indien je thuis iets hebt liggen wat erg klein is, breng het dan mee en leg het onder de microscoop op de onze stand. Of het nu gaat over een dood insect, een hoofdhaar, een zandkorrel, een bloem… noem het maar op, je zal versteld staan van hoe mooi of indrukwekkend het er uit ziet als je het van dichtbij kan bekijken. Doen dus!
Uilenballen pluizen
Maar we hebben nog meer te bieden die dag. Zo kan je op onze stand uilenballen komen pluizen. Dit zijn braakballen van een uil. Een uil eet zijn prooi op met huid en haar. Maar onder andere de botjes van de prooidieren kunnen ze niet verteren en braken dit terug uit als een bal. Heb je altijd al afgevraagd wat je daar in terug vindt? Kom het zelf ontdekken. Ontrafel een braakbal en kijk welk skelet je er in terugvindt. Is het een spitsmuis, een woelmuis of is het misschien wel een klein vogeltje? En ook al vindt je mama het niet appetijtelijk, niets van aantrekken. Je bent jong en je wil wat ontdekken. We geven je het materiaal om aan de slag te gaan. De botjes mag je mee naar huis nemen als je wil. We vragen een halve euro om één uilenbal te pluizen. Ook hebben we drie opgezette uilen die nauwlettend zullen toekijken of je alles goed doet… En deze uilen mag je best voorzichtig aanraken.
Huisjes en zo….
Verder laten we je zien hoe je een eenvoudig insectenhuisje kan maken. Of wil eens van dichtbij zien hoe regenwormen zich een door de grond wurmt? En kijk ook hoe je simpelweg een tijdelijk slakkenverblijf kan maken. Je ziet het, we hebben genoeg te bieden die dag om je weer even de verwondering te laten beleven. Een verwondering die constant rondom ons is. Het enige wat je moet doen is kijken, voelen, beleven….
850 jaar Bocholt: zondag 29 juli 2012 vanaf 13u00 in het centrum van Bocholt (het ECNS vind je in het Beukenhof gelegen in de Kerkhofstraat)
1 ping
[…] Volgende activiteit […]